09-04-2018 Söderberg & Haak och Scantruck flyttar ihop

De båda bolagen arrangerar ett gemensamt Öppet Hus i Rosersberg
 

Fredagen den 4 maj och lördagen den 5 maj är det fest på Metallvägen 61 i Rosersberg, strax norr om Stockholm! Två betydelsefulla aktörer, på den svenska maskinmarknaden, flyttar in under samma tak och maskinmärken som Komatsu, Manitou och Mustang kommer att samsas på 3,000 kvm.

För mindre än ett och ett halvt år sedan, offentliggjorde Manitou- och Mustang-importören Scantruck sina planer på att bygga ett svenskt huvudkontor i Rosersberg. Den nya byggnaden är dubbelt så stor som Scantrucks behov, så man slöt ett avtal med Komatsu-importören Söderberg & Haak, som hyr den andra halvan av byggnaden. I och med detta kan de två bolagen bjuda på lite av ett maskin-Eldorado i Rosersberg.

Bygget har gått helt enligt planerna, och den 4-5 maj slås dörrarna upp i de gemensamma lokalerna till ett Öppet Hus-arrangemang, fredag från kl. 10 till 17 och lördag kl. 10 till 15. Den officiella invigningen, med bandklippning, äger rum fredag 4 maj kl. 10.

”Vi har följt bygget på nära håll, och har, sedan vi beslutade att bygga i Rosersberg, sett fram emot att bjuda in till invigning av våra nya lokaler. Scantruck och Söderberg & Haak får en gemensam maskinutställning, mitt i byggnaden. Vid den officiella invigningen används den gemensamma ytan till att servera mat och dryck, och även som mötesplats, med möjlighet till massor av maskinsnack”, säger Scantrucks chef i det nya huset, Anker Lemvig, Business Manager Sverige.
 

Många maskiner

”Både Söderberg & Haak och Scantruck, satsar på att presentera många nya och spännande maskiner vid vårt Öppet Hus-arrangemang, så det verkligen blir något extra för besökarna. Komatsu är en av de viktigaste producenterna av entreprenörmaskiner, från de minsta minigrävarna till de största grävmaskinerna, gummihjulslastare, bandschaktare och dumpers. Som Manitou-importör har vi både liftar och teleskoplastare i alla storlekar, och naturligtvis, också kompaktlastare från vårt andra importmärke, amerikanska Mustang”, berättar Anker Lemvig.

Förutom de största teleskoplastarna kommer Scantruck också att presentera den helt nya terränggående bomliften Manitou 220TJ. Där är förväntningarna så pass stora att Anker Lemvig beställt hem extra lagermaskiner, så det både kan göras affärer och levereras direkt.
 

Fantastiskt välkomnande

Invigningen - av de nya gemensamma lokalerna - tillsammans med Söderberg & Haak-kollegerna, är en följd av den fantastiska entré som Scantruck AB haft på den svenska marknaden. Danska Scantruck, övertog i slutet av 2014, även Sverigeimport samt återförsäljning av Manitou och etablerade Scantruck AB, som från början också hade Mustang-maskinerna i sitt sortiment.

”Vi har fått ett fantastiskt välkomnande, av både entreprenörer, lantbruket och industrin i Sverige. Det är tydligt för oss att både Manitou och Mustang är väl ansedda maskinmärken i Sverige. Därför har det varit viktigt för oss att skapa bäst möjliga ramar för kontakten mellan Scantruck och våra många kunder”, säger Anker Lemvig.
 

Veteran med ny agentur

Söderberg & Haak är en av de verkliga veteranerna inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad i Sverige. Företaget grundades 1866 av Per-Olof Söderberg, och har handlat med maskiner sedan 1898. Komatsu-agenturen övertogs först 2016 och bolagets långa historik inom maskinhandel, har underlättat för dem att bygga upp den nya agenturen i Sverige. Kombinationen av Sveriges ledande privata aktör inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad, med ett av världens ledande varumärke inom entreprenadsektorn, har varit en succé sedan start.

Söderberg & Haaks VD Hans Ripa ser stora möjligheter i det nya samarbetet och de gemensamma lokaler med Scantruck.

”Som firma är vi ju den gamla i Sverige, medan Scantruck är den unga. Nu ser vi fram emot att flytta in i samma hus, och jag är säker på, att vi kan komplettera varandra på många områden. Det är lite unikt i Sverige att två bolag bildar ett gemensamt maskinhus på det här viset och det blir säkert också en fördel för många av våra kunder”, menar Hans Ripa.
 

Gemensam värdegrund

”Scantruck och Söderberg & Haak har ju också stora gemensamma kundgrupper, både inom bygg och anläggning, lantbruk och industri. Därför kan vi definitivt uppnå många fina synergieffekter. Vi känner naturligtvis redan Scantruck riktigt bra – både bolaget och personerna bakom. Och jag vet, att vi har en gemensam värdegrund”, säger Söderberg & Haaks VD, Hans Ripa.

De nya lokalerna i Stockholm består av ”nästan dubbla utrymmen”. Byggnaden är i stort sett spegelvänd runt mittaxeln, där Scantruck finns på den ena sidan och Söderberg & Haak på den andra. Mitt i, möts bolagen med gemensam utställningshall. Även den stora spolhallen är gemensam. De båda företagen har varsin verkstad, reservdelslager, kontor och personalutrymmen.

 

Marcus Strömberg från Scantruck AB och Michaela Rosén från Söderberg & Haak flyttar ihop i de nya gemensamma Stockholms-lokalerna.
Marcus Strömberg från Scantruck AB och Michaela Rosén från Söderberg & Haak flyttar ihop i de nya gemensamma Stockholms-lokalerna.
3,000 kvm ny byggnad blir ramen runt maskinmärkena Manitou och Mustang från Scantruck och Komatsu från Söderberg & Haak. Bandet till nybygget klipps fredag 4 maj.
3,000 kvm ny byggnad blir ramen runt maskinmärkena Manitou och Mustang från Scantruck och Komatsu från Söderberg & Haak. Bandet till nybygget klipps fredag 4 maj.
Scantruck når högt med Manitou även på den svenska marknaden efter etablering av Scantruck AB i slutet av 2014.
Scantruck når högt med Manitou även på den svenska marknaden efter etablering av Scantruck AB i slutet av 2014.
Komatsu har också fast fotfäste på den svenska marknaden, där Söderberg & Haak har agenturen.
Komatsu har också fast fotfäste på den svenska marknaden, där Söderberg & Haak har agenturen.
Tillbaka