22-11-2021 Eftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB

Har du sett en svart och rosa teleskoplastare från Scantruck AB i trakterna runt Stockholm, så är chansen stor att du sett en av Björnens Entreprenads maskiner. Vi stämde träff med ägaren Björn Sundevall en dag i början av november för att lära oss mer om hans företag. Varför han är så förtjust i teleskoplastare samt varför han valt att lackera dem svarta och rosa?

Björn Sundevall startade föetaget 2007. Först var han ensam i firman, men sedan har den vuxit allteftersom och sysselsätter i dagsläget åtta anställda.

- Man kan säga att vi hjälper till med allt som våra kunder vill ha hjälp med. Det löper hela vägen från enstaka lyft till totalentreprenad. Rent geografiskt så håller vi oss mest runt ”stor” Stockholm, men om våra kunder vill ha hjälp någon annanstans i Sverige så löser vi det också. Till vår hjälp har vi teleskoplastare, hjullastare, grävmaskiner, schaktbilar och kranväxlare. Vi ska snart utöka med en anställd till som ska bemanna en ny teleskoplastare som snart ska levereras, och till våren kommer det ytterligare en ny Manitou MT930 som behöver en chaufför. Finns det någon duktig kille eller tjej som har erfarenhet och förarbevis på teleskoplastare så får de gärna höra av sig, säger Björn Sundevall.

 

Världens bästa allroundmaskin

Björn Sundevall favoritmaskin är utan tvekan teleskoplastare, vilket märks tydligt när han berättar om maskinparken i företaget. I dagsläget har de inte mindre än fem stycken Manitou MLT625, och dessutom en stor runtomsvängande MRT3050. Som om inte det vore nog så väntar de på två nya MT930, samt en MT1840.

- Det är världens bästa allroundmaskin utan tvekan. Det går att göra allt utom att gräva med den. Om en kund frågar efter en hjullastare och vi istället dyker upp med en teleskoplastare så kanske de höjer på ögonbrynen först, men när de sett vad man kan göra med en teleskoplastare så brukar det alltid sluta med att de inte vill ha något annat nästa gång. Ta till exempel våra MLT625 som ni såg tidigare med plogar monterade. Det är mycket enklare att bygga högar med teleskoplastare än med hjullastare, samma sak om du ska lasta snö på lastbilar för att fraktas bort. Är det istället väldigt trångt och pillrigt så har du fördelen att kunna göra precisionsarbetet med bommen istället för att stå och kränga med midjan i trånga utrymmen, förklarar Björn.

 

Stor bredd på arbetsuppgifterna

Bredden hos maskintypen illustreras väl av det vi fick se under vår dag i Stockholm, när vi passade på att besöka olika platser där Björnens Entreprenad har maskiner i arbete. Hans MLT625 som var vinterutrustade tillbringade eftermiddagen med att bistå vid en asfaltering på Gröna Lund, men nu satt det istället skopor på dem naturligtvis. Med lagom utskjut på bommen så kunde asfaltslastbilarna enkelt tömma asfalt i dess skopor, som de sedan smidigt bar ut till de väntande asfaltsarbetarna. Här passade kombinationen räckvidd och styrka perfekt för jobbet. Företagets MRT3050 arbetade samtidigt på ett bygge i Sollentuna. Här stod chauffören på taket och styrde sin maskin via radiostyrning, och med 30 meters räckvidd och fem tons lyftkapacitet så är den ovärderlig för att få bygget att flyta på.

 

Eftermarknaden hos Scantruck AB avgjorde valet av leverantör

Det ringer konstans i Björns telefon den korta stunden vi gör vår intervju vid en bensinmack i Värtahamnen. Idag är samtalen som inkommer enbart positiva. Det är mycket jobb, och i hans minikalender är nästan varenda minut inplanerad. Det sista han behöver är trasiga maskiner, och skulle det inträffa finns det inget viktigare än snabb och professionell hjälp. Därför tycker han det är ett enkelt val att köpa sina teleskoplastare från Scantruck AB.

- De har en eftermarknad som funkar, det gör valet väldigt enkelt för mig som företagare. Vad en reservdel kostar är oftast ganska betydelselöst, men ett stillestånd däremot kan bli hur kostsamt som helst. I dagsläget så har jag serviceavtal på alla mina maskiner från Scantruck vilket ger förlängda garantier upp till fem år. Det är en fördel att veta vad det kostar varje månad, och jag är trygg med att maskinerna alltid är servade och överkollade. Skulle det ändå gå sönder något så  är de alltid snabba på att hjälpa mig med allt från reservdelar till reparationer. Dessutom vet jag att det finns lånemaskiner eller i värsta fall gott om hyrmaskiner tills man är uppe på banan igen. Det är en viktig trygghet för mig, berättar Björn.

 

”Alltid retar det någon”

Vår sista frågan innan vi skiljs åt, är naturligtvis varför han valt att måla sina maskiner i en så ovanlig färgkombination som svart och rosa?

- Alltid retar det någon, skrattar Björn innan han kallar på sin hundvalp Balou då det är dags att hoppa in i bilen och dra vidare på nästa arbete.

 

Läs mera om Manitou teleskoplastare här

 

Björn Sundeval och hans föleslagare valpen Balou
Björn Sundeval och hans föleslagare valpen Balou
En av företagets Manitou MLT625 som är förberedda inför vintern
En av företagets Manitou MLT625 som är förberedda inför vintern
Manitou MLT625 hjälper till vid en asfaltering på Gröna Lund
Manitou MLT625 hjälper till vid en asfaltering på Gröna Lund
När vi hälsade på arbetade företagets Manitou MRT3050 på ett bygge i Sollentuna. Tack vare radiostyrningen kunde föraren stå uppe på taket och styra med perfekt sikt hela tiden.
När vi hälsade på arbetade företagets Manitou MRT3050 på ett bygge i Sollentuna. Tack vare radiostyrningen kunde föraren stå uppe på taket och styra med perfekt sikt hela tiden.
Tillbaka