26-05-2020 En egen maskin var mer flexibelt och gav bättre ekonomi för Addes Mark & Bygg i Stockholm AB

43-årige Adde Adil som äger och driver firman Addes Mark & Bygg i Stockholm AB hade tidigare hyrt mycket teleskoplastare för att använda dem i sin verksamhet. Oftast hyrde han dem med chaufför, trots att han kunde köra dem själv också, men för ett år sedan bestämde han sig för att ta förarbevis och investera i en Manitou MT420H.

-Det gick smidigt att ta kursen och få förarbevis för teleskoplastare och jag är glad att jag tog steget då det ökar min flexibilitet och ger bättre totalekonomi, berättar Adde.
 

Fascinerande resa från Bulagrien till en Manitou

Vi träffar Adde för första gången en solig dag i början på maj när han håller på och färdigställer ett markarbete runt ett nytt flerbostadshus i Järfälla. Två koppar kaffe senare i ett närbeläget fikarum är vi så fängslade av hans personliga berättelse att hans Manitou MT420H nästan har hamnat i skymundan. Det är svårt att inte imponeras av Addes arbetsflit, optimism och vilja att fortsätta framåt oavsett vad som kommer i hans väg. Här kommer en kort resumé som startar i Bulgarien och slutar med en Manitou teleskoplastare.

-Jag kom till Sverige från Bulgarien runt år 2000 för att hälsa på min syster som bodde i Gallsäter i Kramfors. Fram till dess hade jag mest satsat på brottningen och lite ströjobb hemma i Bulgarien, och hade därför inte så mycket att förlora när jag tackade ja till att bli diskare på en lokal restaurang. Efter en period som diskare så blev jag pizzabagare, och därefter drev jag en egen restaurang från 2002 till 2007. Restaurangen serverade svensk husmanskost, så det var intressant att få lära sig att laga det från grunden. Valet att bli restaurangägare kom till av en slump då den förre ägaren inte ville fortsätta så jag fick ta över eftersom alternativet var arbetslöshet. 2007 blev jag sjuk i cancer och tvingades lägga ned restaurangen, och vid den här tidpunkten hade jag hunnit skaffa familj också så det var en tuff tid. Jag flyttade till Stockholm för att vara närmare behandlingen och vi hamnade i Tensta där jag aldrig trivdes. Jag lyckades få tag i en lägenhet i Sollentuna trots att jag var sjuk och min fru studerade, men det var en tuff tid att få eknomin att gå ihop och mycket oro också så klart. 2008 blev jag frisk igen och funderade återigen på vad jag skulle hitta på med mitt liv. En utbidlning inom markarbete gav en praktik och därefter anställning i två år där jag lärde mig mycket. Efter det startade jag eget igen tillsammans med en kollega och när han ville gå i pension så drev jag plötsligt ett ganska stort företag inom markarbete ensam. Att driva ett stort företag med många anställda krävde mycket tid, och jag trivs bättre som det är idag när jag är ensam i företaget, sammanfattar Adde sin fantastiska resa.
 

En teleskoplastare är den bästa lösningen trots att vi bara arbetar på marken

Idag arbetar Adde enbart med olika markarbeten, och när det är stora jobb så samarbetar han med andra firmor som han vet är bra istället för att utöka sin egen personalstyrka. Hittills har det aldrig kommit in ett klagomål på ett arbete han har ansvarat för och så vill han det ska fortsätta att vara. Arbetena innehåller ofta mycket finplanering och varierar från stensättningar och planteringar till grunder. Eftersom han mestadels arbetar på marknivå så kan det tyckas vara en paradox att han väljer en teleskoplastare.

-Manitou MT420H lyfter väldigt bra i förhållande till sin vikt, och maskinens vikt är en punkt jag värderar högt. Låg vikt betyder lågt axeltryck och då kan jag köra på platser där en tyngre maskin inte får vara. Det har till och med hänt att de lyft upp min maskin på tak med mobilkran, det jobbbet hade aldrig fungerat med en tung hjullastare till exempel.

 

Maskinen ska vara som min firma, liten men effektiv.

Sammanfattar man det hela så passar Manitou MT420H egentligen Adde som handen i handsken. Precis som hans egen firma som är liten, men effektiv så har hans maskin samma kvalitéer.

-Jag gillar räckvidden, lyftkapaciteten samt att den är smidig och har små yttermått. Att den dessutom är väldigt billig i bränsleförbrukning är en trevlig bonus. Den klarar det jag behöver vare sig det gäller med skopa, gafflar eller snöplog, avslutar Adde innan han hoppar in i maskinen igen för att jobba vidare.


Läs mera om Manitou MT420H här

Se video här

Se video här

 

Adde har haft sin Manitou MT420H i ungefär ett år och är väldigt nöjd hittills.
Adde har haft sin Manitou MT420H i ungefär ett år och är väldigt nöjd hittills.
Adde fascinerar både som duktig företagare men också som människa.
Adde fascinerar både som duktig företagare men också som människa.
Min maskin ska vara som min egna firma, liten men effektiv.
Min maskin ska vara som min egna firma, liten men effektiv.
Trots lågt axeltryck är lyftkapaciteten imponerande.
Trots lågt axeltryck är lyftkapaciteten imponerande.
Tillbaka