02-06-2020 En Manitou och en lastväxlarvagn blev den optimala lösningen för Stora Vika EAB

När Peter Hjelm som äger byggfirman Stora Vika EAB i Nynäshamn skulle uppdatera sin maskinpark hade han en lång kravlista på vad den nya maskinlösningen skulle klara av. Snart var listan på maskiner som inte uppfyllde alla kraven ännu längre, men slutligen hittade han den perfekta lösningen.

För oss blev en Manitou MLT1040-145PS +L Elite tillsammans med en lastväxlarvagn den optimala lösningen, förklarar Peter Hjelm.

 

Många maskintyper passade inte våra behov

Stora Vika EAB är i grunden ett handelsbolag som startade 1979, men sedan 2008 drivt det som ett aktiebolag och sysselsätter för tillfället en tajt grupp bestående av fyra anställda. De arbetar med allt från ritning och grundarbeten till ett färdigt hus, och behärskar även alla moment inom murning, putsning, plattsättning samt rivning. De enda tjänster de köper in är el, vvs samt ventilation och där har de bra partners som de samarbetat med i många år. Med en så bred palett av tjänster så krävs det en flexibel maskinpark. Fram till december 2019 så var det en Huddig 860 som stod för flexibiliteten, och vad det skulle bli därefter var något som Peter hade gått och funderat på länge.

-När jag sålde Huddigen så köpte jag en 4tons grävmaskin till att börja med, sedan började jag fundera på vad jag skulle komplettera med. För att få med mig grävmaskinen så behövde jag något som kunde dra en lastväxlarvagn till att börja med, och en Huddig och tornet på en lastväxlare blir väldigt trångt baktill. En traktor hade varit en bra dragare, men det faller på att den inte orkar lyfta tillräckligt och den har dessutom för dålig räckvidd. Därefter strök jag hjullastare för de räcker inte heller till lyftmässigt och de är dessutom inget vidare som dragare. Det slutade med att det blev en Manitou MLT1040-145PS +L Elite för det var den enda maskinen där jag kunde sätta en bock i rutan för alla våra behov, berättar Peter Hjelm.

 

Vi tror faktiskt att vår Manitou kan ge oss en hel del externa uppdrag

När vi hälsar på hos Peter Hjelm en solig dag i början på maj har maskien nyss levererats, och den ser mäktig ut med en lastväxlarvagn från Möre Maskin påkopplad. Här står den lösningen på maskinproblemen för Stora Vika EAB.

-Den är utrustad med hitchkrok och motorn är stark så det blir en ypperlig dragare hoppas vi. Att lyfta 4ton hela 10m högt täcker väl in våra lyftbehov. Nu har vi äntligen en bra setup inte bara för att få med oss grävmaskinen utan och också för lastning och lossning samt för att transporta material. Blir det snö så kommer vi dessutom att använda den för snöröjning, säger Peter Hjelm.

Jag har kört både grävmaskin, traktor hjullastare och grävlastare tidigare så det ska bli kul att lära sig en ny maskintyp. Vi är två på firman som kommer ta förarbevis för teleskoplastare. Jag har kollat runt lite inom vårt område här ute i Nynäshamn och det är tunt med teleskoplastare så förhoppningsvis kan vi få in en del externa uppdrag tack vare maskinen, avslutar Peter Hjelm.

Är ni intresserade av att få hjälp med byggnationer så arbetar Stora Vika EAB runt omkring Södertörn utanför Stockholm.


Läs mera om Manitou MLT1040-145PS +L Elite här 

Se video här

 

Peter Hjelm ägare av Stora Vika EAB framför sin nya maskin.
Peter Hjelm ägare av Stora Vika EAB framför sin nya maskin.
Möjligheten att lyfta 4ton 10 meter högt var en av egenskaperna som fällde avgörandet.
Möjligheten att lyfta 4ton 10 meter högt var en av egenskaperna som fällde avgörandet.
Med en teleskoplastare och ett lastväxlarflak skapar man ett väldigt flexibelt ekipage.
Med en teleskoplastare och ett lastväxlarflak skapar man ett väldigt flexibelt ekipage.
Med hitchkrok och stark motor så är maskinen en ypperlig dragare.
Med hitchkrok och stark motor så är maskinen en ypperlig dragare.
Manitou MLT1040-145PS L+ Elite med en lastväxlarvagn är en mäktig uppenbarelse.
Manitou MLT1040-145PS L+ Elite med en lastväxlarvagn är en mäktig uppenbarelse.
Tillbaka