15-11-2018 Fjärde Manitou-maskinen för tredje generation Ebersson

200 meter in i Jönköpings län, när man åker riksväg 195 från Hjo mot Jönköping, ligger familjegården Svanebacken som nu drivs av tredje generationen Ebersson. Fastigheten ligger med en bedårande utsikt över Vättern med Visingsö i blickfånget. Trots att vädret var förskräckligt när Scantruck var på besök, så förstod vi att det är en plats det är lätt att trivas på. Och trivs gör pappa Roger och sonen Erik som fortfarande går i gymnasiet. Inte minst med sin nyinköpta Manitou MLT737-130PS som är den fjärde i ordningen.

- Vi köpte vår första Manitou teleskoplastare redan på nittiotalet och när man väl haft en så vill man inte vara utan dem, berättar Roger.

 

Huvudsysselsättningen i lantbruket är att leverera mjölk från ett 60-tal mjölkdjur till Arla, men utöver detta så har de även köttdjur. 100 hektar mark plus arrende gör dem ganska så självförsörjande på foder, och verksamheten löper på det stora hela på precis som de önskar. När jag frågar dem vad de använder för maskiner i det dagliga arbetet kommer vårt samtalsämne direkt in på deras teleskoplastare från Manitou.

- Traktorn på gården går bara cirka 300 timmar per år medan teleskoparen körs 1200 timmar, så den frågan är enkel att svara på, säger Roger.

 

Innan de skaffade sin första Manitou fungerade en gammal Volvo BM646 som gårdsmaskin, men efter att ha upplevt mångsidigheten hos Manitou så har det aldrig varit aktuellt att gå tillbaka till en lastmaskin igen.

- De största fördelarna är räckvidden och smidigheten. Har man en Manitou så hittar man alltid saker att göra eftersom det är en så mångsidig maskin. Vi använder den dagligen till foderhantering så oftast körs den med ensilageskopan, och här är krabbgången också en tillgång när vi kör kring plansilon. Men bara genom att byta redskap till gafflar eller korg så har vi plötsligt en maskin som klarar av väldigt mycket mer. Vi använde den till att lyfta upp takstolar till ett bygge vi gjorde, och har vi tid över kan vi alltid hänga på korgen och underhålla byggnaderna på ett smidigt och säkert sätt förklarar Roger.

 

Eftersom det är familjens fjärde Manitou teleskoplastare har de möjlighet att jämföra deras senaste maskin med tidigare modeller, och de är imponerade över vilken modern och smidig maskin det är. Både Roger och sonen Erik har ett stort maskinintresse och kunnande. Sonen utbildar sig på Transport- och Maskinförarprogrammet i Tidaholm, och Roger har ett förflutet som mekaniker. Det innebär att de skötte en del av servicen själva på sin 735:a som nu fått sällskap av en MLT737-130PS efter drygt 8000 timmar. På den nya maskinen är det fortfarande Scantruck som står för servicen som sker var 500:e timme.

- Det har varit en väldigt hållbar och pålitlig maskin som vi varit jättenöjda med, men det märks att det skett en hel del utveckling på den nya maskinen. Det bästa av allt är hytten som verkligen är genomtänkt, vilket gör det till en fantastisk miljö att jobba i. När man kör transporter på landsväg så känns ljudnivån som i en personbil, intygar Roger.

- Att rutan är välvd och neddragen i panelen ger en väldigt bra sikt, tillägger Erik.

- Det märks verkligen att de har tänkt till kring många små detaljer för att underlätta för föraren. Fotstödet till exempel kan tyckas vara en småsak, men när man kliver i och ur en maskin så många gånger som vi gör varje dag så är det verkligen något man uppskattar. Detsamma gäller att de satt en knapp utvändigt för att släppa på hydrauliken så det går enkelt att byta redskap, förklarar Erik entusiastiskt.

 

Far och son är ännu inte helt överens om vilken inriktning gården ska ha den dagen Erik tar över, men det är ett beslut som Erik själv får fatta säger Roger. En sak de är överens om är dock att en Manitou är en perfekt maskin att ha för alla sysslor på gården.

- Vi skulle inte klara oss en dag på gården utan en Manitou nu när vi vant oss, avslutar Roger och får medhåll av sonen.

 

Lastning av fodervagn på familjegården Svanebacken.
Lastning av fodervagn på familjegården Svanebacken.
Erik uppskattar det smidiga insteget.
Erik uppskattar det smidiga insteget.
Pappa Roger och sonen Erik med deras nyinköpta Manitou MLT737-130PS som är den fjärde i ordningen.
Pappa Roger och sonen Erik med deras nyinköpta Manitou MLT737-130PS som är den fjärde i ordningen.
Tillbaka