22-06-2021 Många visioner för nya Manitou teleskoplastare

Scantruck kommer med nya runtomsvängande teleskoplastare med omfattande förändringar och förbättringar.

Det märks allt tydligare, att världens ledande tillverkare av teleskoplastare kommer från Frankrike. Manitou kommer med helt nya serier inom alla segmenten av teleskoplastare, och inte minst sortimentet av nya MRT runtomsvängande teleskoplastare är lite av en ny fransk revolution.  Visionerna är många och stora hos Manitou, och det är ganska talande att de döpt den nya runtomsvängande serien till just ”Vision”.

Vi kan presentera både en ”Vision” i standardutförande och en ”Vision+”. Alla de nya MRT-maskinerna är i grunden Vision-modeller. Vision+ är de större maskinerna i serien, och här finns det riktigt stora visioner hos både konstruktörer och designers. Vision+-modellerna har en riklig standardutrustning med en mängd tillbehör, berättar Anker Lemvig som är business manager för Scantruck AB som är generalagent för Manitou i Sverige.

De runtomsvängande maskinerna kan fås med lyfthöjd upp till 35 meter, och lyftkapacitet på sju ton. Vision+ har fem basmodeller, tre av dem har upp till sex tons kapacitet, nämligen MRT 2260, MRT 2660 och MRT 3060 med lyfthöjder på 22, 26 och 30 meter. Högst upp i skalan ligger muskelpaketen MRT 2570 och MRT 3570 som lyfter hela sju ton 25 respektive 35 meter högt.

 

Eldrift med bi-energy

”Aircondition är standard i Vision+ maskinerna, som också är förberedda för att kunna köras på eldrift med Manitous bi-energy system. I Förarhytten har maskinförarna fått en mycket större display för att styra maskinens alla funktioner, och den sitter även integrerad i armstödet, så att den följer sätets rörelser”, säger Anker Lemvig.

Maskinernas spakar är helt nyutvecklade, och på listan över standardutrustning återfinns också dieselvärmare med timer.

En speciell detalj på nya Vision+ som definitivt kommer att märkas är säkerheten vid i och urstigning. Manitou har optimerat utformningen på maskinen så att det går att gå in och ur den på alla fyra sidor med hjälp av en trappa. Oavsett hyttens position gentemot undervagnen finns det alltid en trappa tillgänglig.

Alla modeller har för övrigt också elektroniskt styrd fjädring på hela undervagnen.

”Serien av Vision+ modeller är speciellt intressant för den danska marknaden, eftersom det är där det säljs flest välutrustade maskiner”, säger Anker Lemvig.

 

Nyheter också för anläggningsmaskinerna

Manitous förbättringsarbete har inte enbart fokuserat på de runtomsvängande maskinerna i MRT-serien. Bland deras modeller för bygg och anläggning så kommer två nya kompakta maskiner i form av MT 730H och MT 930H på sju respektive nio meter. De är båda knappt två meter både på bredden och på höjden, och är 4,68 meter långa.

”Detta är små hydrostatdrivna maskiner med riktigt hög lyftkapacitet. Niometers maskinen kommer dessutom att kunna fås med korg och radiostyrning från 2022”, avslöjar Anker Lemvig.

 

Minsta maskinen hittills

Manitous minsta teleskoplastare hittills är en annan nyhet som är på gång. Maskinen som lyssnar till namnet ULM, där beteckningen står för Ultra Light Manitou gör verkligen skäl för namnet. Detta är en ultralätt kompakt teleskoplastare med en totalvikt på högst 2600kg.

Med en bredd på 1,5 meter och en totalhöjd på 1,9 meter så kan maskinen till och med flyttas med 3,5 tons maskintrailer. Trots de blygsamma yttermåtten och den låga vikten så har maskinen alla funktioner som sina större syskon som till exempel 4wd och fyrhjulsstyrning.

”I dagsläget så kan vi inte ge ett exakt datum på när Manitou ULM kommer till Sverige. Vi förväntar oss att vi ska kunna beställa dem innan årets slut för att börja leverera dem under 2022, berättar Anker Lemvig på Scantruck AB.

 

Läs mera om Manitou teleskoplastare här

 

Hög lyftkapacitet och höga lyfthöjder kännetecknar Manitou teleskoplastare.. Här är det den runtomsvängande MRT 2260 Vision +, som lyfter tungt.
Hög lyftkapacitet och höga lyfthöjder kännetecknar Manitou teleskoplastare.. Här är det den runtomsvängande MRT 2260 Vision +, som lyfter tungt.
Manitou MRT 2260 Vision + med personkorg gör det både enkelt och säkert att arbeta på höga höjder.
Manitou MRT 2260 Vision + med personkorg gör det både enkelt och säkert att arbeta på höga höjder.
Teleskoplastarna i MT-serien används ofta till att lyfta högt och tungt. Men en MT 930H passar lika bra att använda med skopa.
Teleskoplastarna i MT-serien används ofta till att lyfta högt och tungt. Men en MT 930H passar lika bra att använda med skopa.
MT930 har en räckvidd på nio meter och är en fantastikt tillgång när man ska lyfta olika saker.
MT930 har en räckvidd på nio meter och är en fantastikt tillgång när man ska lyfta olika saker.
Tillbaka