24-04-2019 Manitou har korkat upp för framtiden

Den franska teleskoplastargiganten varslar ren luft med futuristiskt Oxygen-koncept

Tag en djup inandning och märk – ingenting. Det är en del av visionen bakom Manitous koncept för framtiden. Det är döpt Oxygen, och signalen är tydlig. Morgondagens maskiner ska baseras på bärduktiga lösningar med alternativa energikällor.

Än så länge kallar Manitou teleskoplastaren MT625e Oxygen för en futuristisk konceptmaskin. Den blev presenterad på världens ledande entreprenörmässa, Bauma i München. Även om maskinen vid första anblick kan likna en något så när känd teleskoplastare som heter Manitou MT625, så är det alltså fråga om en ännu inte existerande maskin. I alla fall i förhållande till produktsortimentet.

 

Miljö och klimat

Den lilla skillnaden är det lilla ”e” för elektrisk – och Oxygen. Det är fråga om mer än bara ett byte från diesel till elektrisk motor i maskinen som hade lite av en hedersplats i Bauma-montern. Konstruktörerna har nämligen var runt i alla hörn och krokar av den klassiska teleskoplastaren för att hitta möjligheter för att inlemma miljö- och klimatmedvetenhet i framtidens maskiner.

Manitou håller på för fullt med att utveckla framtida versioner av flera olika maskintyper. För MT625:an erbjuder konceptmodellen både elektrisk motor och specialdesignad belysning med blått sken för att illustrera det icke-förorenande konceptet. Förarhytten är designad med nya gränssnitt, och de franska konstruktörerna låter inte miljön få tillräckligt bara i form av noll-utsläpp och specialljus. De bärduktiga och naturliga lösningarna inkluderar också materialvalet där det, som ett bra exempel på koncernens miljöpolitik, är möjligt att välja hyttens interiör i trä.

 

På Bauma i München kunde man titta in i en inte alltför avlägsen framtid, där den 100 procent elektriska Oxygen-versionen av teleskoplastaren MT625 blev presenterad.
På Bauma i München kunde man titta in i en inte alltför avlägsen framtid, där den 100 procent elektriska Oxygen-versionen av teleskoplastaren MT625 blev presenterad.
Tillbaka