21-06-2017 Manitou med rotation lyfter 7 ton i 20 meters höjd

Två nya rotationsteleskoplastare ger helt nya möjligheter för byggbranschen

En teleskoplastare med rotation som har en lyftkapacitet på sju ton i 20 meters höjd. Det har marknaden inte upplevt tidigare men franska Manitou har precis lanserat maskinen som kan klara den tunga lasten i den höga höjden.

Maskinen heter Manitou MRT2470 och är en av två nya rotationsteleskoplastare som fabriken precis har presenterat. Därmed uppfyller Manitou önskningarna från en i synnerhet dynamisk europeisk byggmarknad, även med maskinen Manitou MRT3050 som lyfter upp till fem ton i en maximal höjd på 30 meter.

Båda maskinerna har nydesignat karosseri som bland annat också inkluderar en nydesignad motvikt för att säkra perfekt stabilitet, även när det arbetas med maximal belastning högst upp.

Den stora MRT3050 har en dubbel hydrostatisk transmission och kan nå en maxhastighet på 40 km/t. En Mercedes Final Tier IV-motor med 176 hk under motorhuven säkrar att det är tillräckligt med styrka i maskinen för alla funktioner.

 

Nya standarder

Även om MRT2470 har en mindre räckvidd sätter den nya standarder för roterande teleskoplastare när det gäller lyftkapaciteten på hela sju ton i 24 meters höjd. Maskinen har hydrostatisk ”shift-on-fly”-transmission, som ger maskinisten fritt val mellan en manuell eller automatisk växellåda. MRT2470 har också en maxhastighet på 40 km/t.

Som en helt speciell finess är det möjligt att få MRT2470 levererad med en elektroniskt styrd trappa med ett extra steg som glider ut når maskinens stödben används. Det gör det ännu enklare att komma in och ut ur förarhuset. Maskinen kan dessutom höjas 23 cm när stödbenen är nerfällda.

Om maskinen bara ska köra inomhus är det möjligt att få maskinen levererad med hybridmotor så att det kan bytas till eldriven körning.

 

Tålamod och spänd förväntan

Hos den svenska Manitou-importören, Scantruck AB, har Business Manager Anker Lemvig stora förväntningar till de två nya maskinerna som betyder att det franska sortimentet av roterande teleskoplastare kommer helt upp på nio modeller.

”Vi får dock väpna oss med tålamod ett tag innan MRT2470 och MRT3050 kommer på den svenska marknaden. De två maskinerna har precis presenterats av Manitou och fabriken börjar nu successivt at skicka ut dem. Vi räknar med att kunna leverera de första maskinerna i Sverige under första kvartal i 2018”, säger Anker Lemvig.

 

Manitou har lanserat nya roterande teleskoplastare. MRT3050 kan l¬yfta upp till fem ton i en höjd på upp till 30 meter.
Tillbaka