30-09-2019 Manitou MRT2550 den perfekta maskinen för Skanska Fyrstad

Frågan var inte om de skulle ha en teleskopare när Skanska Fyrstad skulle se över maskinparken inför ett stort jobb i Trollhättan, frågan var vilken de skulle satsa på. Med facit i hand blev det den runtomsvängande modellen Manitou MRT2550, ett beslut de är tacksamma att de tog.

- Det var maskinföraren som fick bestämma för det är ju han som ska köra den, konstaterar Jan Nilsson som är produktionschef på Skanska Fyrstad.

Uppdraget där den runtomsvängande teleskoplastaren ska arbeta är ett större jobb som Skanska Fyrstad utför åt bostadsbolaget AB Eidar. Projektet drog igång i april 2019 och beräknas vara klart november 2021. Arbetet sysselsätter mellan 45-50 personer och gäller flera stora fastigheter.

- Vi ska bland annat göra stambyten, nya fönster, balkonger samt tilläggsisolera. På insidan så kommer det att bli nya kök, och sedan har det tillkommit arbete på yttertaken där vi ska montera solceller berättar Jan Nilsson.
 

”Jag har alltid valt att ha en teleskoplastare på plats på byggena”

Fastigheterna har sex och ibland till och med sju våningar, och när de ska upp till takfoten så innebär det att deras Manitou verkligen får sträcka på sig då de arbetar på höjder runt 23 meter. Detta gjorde att de ganska tidigt förstod att den modell maskinföraren hade mest erfarenhet ifrån sedan tidigare nämligen MRT1840 inte skulle räcka till. Nästa fråga var om de skulle välja att hyra en maskin likt tidigare eller investera i en egen.

- Jag har alltid valt att ha en teleskoplastare på plats på byggena ända sedan jag började med det runt år 2000. Det här bygget pågår så länge så vi valde att köpa en egen maskin istället för att hyra en, och vi ser att det kommer att bli ett bra val ekonomiskt och maskinen står sällan sysslolös, förklarar Jan Nilsson

 

Jag har alltid kört Manitou tidigare så det var ett enkelt val att välja en ny sådan

När vi besöker arbetsplatsen så är maskinföraren Johan Holmström i full fart med att tömma små containrar som är fulla med rivningsmaterial, och han är vänlig nog att låta sig frågas ut under ett par minuter om sina intryck av maskinen.

- Jag har alltid kört Manitou tidigare så det var ett enkelt val att välja en ny sådan, man är helt enkelt van vid känslan i dem. Jag har dock inte arbetat med runtomsvängande tidigare så jag kände mig faktiskt som en nybörjare först trots att jag har arbetat drygt 4200 timmar i olika teleskoplastare. Nu uppskattar jag istället möjligheterna och friheten det ger. Maskinen är utrustad med kranspel, kranarm, korg, gafflar samt grusskopa och alla tillbehör behövs för det är verkligen en ”allt-i-allo” maskin även om det mest är höjdjobb jag gör.


Det roligaste med arbetet är variationen och utmaningarna det innebär att vara den enda maskinresursen på en så stor arbetsplats. Här framhåller Johan de fina inställningsmöjligheterna i maskinen som en viktig nyckel.

- Jag tycker möjligheten att ställa in hydrauliken och bra menyer i allmänhet är viktigt för att man ska känna sig bekväm. Dessutom är det viktigt med bra sikt åt alla håll och kanter när man arbetar i en stadsmiljö där det finns både nyfikna barn och vuxna som kan dyka upp överallt. Den tiltbara stolen är en stor hjälp när jag arbetar på medelhöga höjder, och på riktigt hög höjd så behöver man ta hjälp av kameran också för att få till precisionen. Häromdagen lyfte jag drygt 1,5ton till 23 meters höjd och det gör du inte om du inte litar på maskinen, säger Johan innan han kör vidare mot nya uppgifter.


Det finns inget att välja på om du bara ska ha en maskin på en arbetsplats

När jag avslutningsvis ber Jan och Johan sammanfatta vad som är de största fördelarna med en teleskoplastare på arbetsplatsen så råder det total enighet.

- Det finns inget att välja på om du bara ska ha en maskin på en arbetsplats. Teleskoplastaren kan sköta det mesta från höga lyft till snöröjning och sandning. En kranbil skulle klara det ena men inte det andra, och samma sak med en hjullastare men bara en teleskoplastare klarar båda.  Det blir helt enkelt ordning och reda på arbetsplatsen med en teleskoplastare förklarar de innan de fortsätter med sitt arbete.
 

Läs mera om Manitou MRT2550 P+ här

 

Hiss för personalen och lättare utrustning. Resten sköter Manitou MRT2550.
Hiss för personalen och lättare utrustning. Resten sköter Manitou MRT2550.
Här hämtar Johan Holmström rivningsmaterial på hög höjd.
Här hämtar Johan Holmström rivningsmaterial på hög höjd.
Drygt 4200 timmar har Johan tillbringat i en teleskoplastare, och då han endast är 28år gammal lär det bli åtskilliga fler.
Drygt 4200 timmar har Johan tillbringat i en teleskoplastare, och då han endast är 28år gammal lär det bli åtskilliga fler.
Produktionschefen Jan Nilsson på Skanska Fyrstad samt maskinföraren Johan Holmström.
Produktionschefen Jan Nilsson på Skanska Fyrstad samt maskinföraren Johan Holmström.
Den tiltbara stolen underlättar det dagliga arbetet.
Den tiltbara stolen underlättar det dagliga arbetet.
Tillbaka