11-01-2022 Manitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastare

Maskinerna i MHT-serien för tunga lastare har genomgått stor uppdatering.

Utvecklingsavdelningen hos världens främsta tillverkare av teleskoplastare, franska Manitou, har fokuserat på en av sina allra populäraste maskinserier. Maskinerna i MHT-serien som består av fyrhjulsdrivna terränggående teleskoplastare får under 2022 en rejäl uppdatering som bland annat innebär att de tar täten även när det gäller att vara miljövänliga.

”Detta var redan tidigare Manitous största maskiner och de med högst kapacitet, men nu har de fått ännu mer av allting. Alla maskinerna är numera utrustade med Steg V motorer och uppfyller därmed de senaste emissionskraven. Även om de gamla maskinerna i samma serie var klassledande i sin lyftförmåga, så har de gjort de nya modellerna ytterligare lite starkare”, berättar Lasse Weber som är produktchef hos Scantruck som är svensk importör och generalagent för Manitou.

 

Tillbaka efter uppehåll

”Vi har också fått tillbaka Manitou MHT10160 i programmet igen efter en tids uppehåll vilket vi är jätteglada för. Precis som övriga maskiner i modellserien så heter den nu också StV, som naturligtvis står för uppdateringen till Steg V”, förklarar Lasse Weber.

Det är modellerna MHT790, MHT10135, MHT10160, MHT10200 samt MHT11250 som nu alla kan kalla sig StV för att de fått ta del av uppdateringen. De representerar lyfthöjder från 6,8 till 10,6 meter samt ett spann i lyftkapacitet från 9 ton för den minsta, MHT790, till hela 25 ton för MHT11250.

Maskinföraren märker förändringarna redan när han stiger in i hytten. Manitou har gett MHT-maskinerna samma Easy Step ingång till förarutrymmet, som visade sig bli en succé att använda på MLT-lantbruksserien av teleskoplastarna. Trappan är närmast integrerad i chassiet vilket gör det både enklare och säkrare att gå in och ut ur maskinen.

 

Intelligenta knappar

Bland nyheterna finns också, att hela serien är utrustad med så kallade DBS-knappar.

”Den individuella knappens funktion sitter i själva knappen, men det som gör dem intelligenta är att de kan flyttas runt till de placeringar som passar maskinföraren bäst. Dessutom kommer hela serien med E-Reco som standard. Det är ett system som gör att maskinen automatiskt kan känna igen vad man använder för redskap”, berättar Lasse Weber.

Manitou erbjuder också möjlighet att utrusta maskinerna med radiostyrning för personkorg och andra lyftredskap till alla de tunglyftande modellerna i MHT-serien. Detta har bara varit tillgängligt på ett fåtal modeller tidigare.

”Andra tillbehör som nu finns till MHT-maskinerna är elektriskt uppvärmda backspeglar för att få bort is, intelligent hydraulik för snabblyft samt Eco Stop”, säger produktchef Lasse Weber.

Manitou planerar att maskinerna i den uppdaterade MHT-serien kommer att börja lämna fabriken i mars/april. Därefter hoppas Scantruck kunna börja leverera de nya tunglyftande teleskoplastarna i maj eller juni.

 

Läs mera om Manitou MHT teleskoplastare här

 

Manitou MHT10135 är en av de fem modellerna av tunglyftande teleskoplastare som har uppdaterats till en ny standard. Den lyfter upp till 13,5 ton och har en lyfthöjd på 9,6 meter.
Manitou MHT10135 är en av de fem modellerna av tunglyftande teleskoplastare som har uppdaterats till en ny standard. Den lyfter upp till 13,5 ton och har en lyfthöjd på 9,6 meter.
Tillbaka