12-05-2020 Mjölkbonden Piet De Kruijf i Svenljunga är inne på sin andra Manitou teleskoplastare

Solen skiner från en blå himmel och kalvarna tittar nyfiket på oss när vi besöker mjölkbonden Piet De Kruijf på hans vackert belägna gård Ebbarp utanför Svenljunga. Nästan lika starkt som solen lyser dessutom hans nya teleskoplastare från Scantruck, en Manitou MLT741-140 V+ som levererades för drygt två veckor sedan. Den nya maskinen ersätter en Manitou 735 så det råder ingen tvekan om att han är säker på både sitt val av maskintyp och vilken leverantör han förlitar sig på.

-I Holland där jag kommer ifrån ursprungligen är det idag betydligt vanligare med en teleskoplastare än med en lastmaskin, och jag tvekade aldrig på att det var en ny teleskoplastare jag ville ha, konstaterar Piet.

 

Piet började sin bana som lantbrukare i Holland

Piets bana som lantbrukare började i Holland, men för 16 år sedan så var han trött på osäkerheten som det innebar att behöva arrendera sin mark och sökte sig som ett resultat till Sverige. I Sverige både fanns det mark att köpa, och det var lägre priser än i hans hemland. Han slog ner bopålarna på gården Ebbarp tillsammans med sin familj och har aldrig ångrat sitt beslut. Hans svenska är snudd på flytande när han berättar om gården och dess verksamhet.

-Vi har cirka 200 mjölkkor och levererar mjölk till Arla, inklusive rekryteringsdjur så är det ungefär 400 djur. Gården är på 320 hektar och vi odlar så mycket som möjligt av vårt eget foder, mest gräs men även lite spannmål. Utöver min familj så har vi en heltidsanställd och en på halvtid. Maskinparken består av två traktorer från Valtra samt en liten Avant, men allra mest tid tillbringar jag i teleskoplastaren. Jag har haft en Manitou 735 tidigare och var nöjd med det mesta, så därför var det ingen stort steg att investera i den nya maskinen, förklarar Piet.

 

Alla lastningar på gården avgjorde valet av maskintyp

400 djur kräver en hel del utfodring, och just det momentet ensamt har fått Piet att inse fördelarna med en teleskoplastare kontra en hjullastare.

-Min blandarvagn är drygt tre meter hög till inlastningskanten. Jag kanske når upp med en hjullastare men det går inte att tippa skopan och få ur innehållet, så redan där spricker det. Innan jag skaffade min första teleskoplastare så gjorde jag det mesta med en traktor med frontlastare, men det är så mycket lyft och lastningar på ett lantbruk att jag valde att sasta på en maskintyp avsedd för det. Utöver lyfthöjden så klarar Manitou MLT741-140 V+ alla andra uppgifter galant också. Den är bränslesnål tack vare den steglösa Variopluslådan, smidig att vända med och längre transporter går fint även om den tillbringar 95% av tiden på gårdsplanen någonstans.

När gårdens Manitou inte är sysselsatt med att sköta om gårdens 400 djur, så finns det tack vare dess mångsidighet och flexibilitet alltid uppgifter där den kan delta. Behöver något lite högre upp ordnas så löser teleskoplastaren det galant, och häromdagen när lite jord skulle flyttas så noterade Piets en annan egenskap hos den nya maskinen.

-När jag körde in i jordhögen med skopan så märktes det inte på motorvarvet överhuvudtaget. Jag trodde nästan att jag missat med skopan trots att jag såg att jag kom rätt. Då förstod jag att det finns lite mer kraft i den nya maskinen än vad det gjorde i den gamla, skrattar Piet.


Läs mera om Manitou MLT741-140 V+ här

Se video här

Se video här

Se video här

 

Att fylla foderblandaren kräver en maskin med god räckvidd.
Att fylla foderblandaren kräver en maskin med god räckvidd.
Det är Piets andra teleskoplastare och också hans andra Manitou.
Det är Piets andra teleskoplastare och också hans andra Manitou.
Manitoun är stark när den hämtar foder i plansilon.
Manitoun är stark när den hämtar foder i plansilon.
Stark, bränslesnål, smidig, pålitlig samt räckvidden gör Manitou MLT741-140 V+ till Piets favoritmaskin.
Stark, bränslesnål, smidig, pålitlig samt räckvidden gör Manitou MLT741-140 V+ till Piets favoritmaskin.
Kalvar på Ebbarps gård.
Kalvar på Ebbarps gård.
Tillbaka